Hash

Stoffet

Hash udvindes af planten Cannabis Sativa, som også kaldes hampeplanten. Hash består af Cannabis og det aktive stof THC (Tetra Hydro Cannabinol), der fremkalder rusen.

Hash er en sort eller brun klump, der er lavet af harpiks fra cannabisplanten. Der er også andre udgaver, herunder Pot som er lavet af tørrede blade og blomstrende dele af planten, og kan ligne tørrede urter. Desuden findes der Skunk, som er en stærkere form for pot, hvor indholdet af det aktive stof THC kan være mere end dobbelt så højt som i pot.

Oftest blandes Hash med tobak og rulles til en “joint”, som kan ryges. Hash kan også spises, bl.a. i kager og te. Det tager længere tid for de aktive stoffer at blive optaget, når man spiser det – ofte op til to timer. Det kan derfor være meget svært at forudsige/styre virkningen af stoffet.

Påvirkning af hash

Virkningen af hash tager sig ud i forskellige former og effekter af hash er der flere af. Hash kan gøre, at man føler sig afslappet og det kan ændre sanserne, så man hører eller føler ting, man normalt ikke gør. Man kan også få halluciantioner, hvor man begynder at forestille sig forskellige ting.

Virkningen af hash kan både være behagelig og ubehagelig. Den behagelige virkning kan få én til at føle sig afslappet og glad, mere snakkesalig og give grineflip. Den ubehagelige virkning af hash kan give følelser af angst, mistænksomhed, panik og paranoia.

Bivirkninger af hash

Hash påvirker den måde, din hjerne fungerer på, især evnen til indlæring og koncentration, men også følelserne. Stoffet bliver længere i kroppen og hjernen end andre rusmidler og ophober sig. Det kan tage op til otte uger, inden stoffet er helt ude af krop og hjerne.

For unge har bivirkninger af hash på hjernen stor betydning. Det skyldes, at det er i ungdomsårene, hjernen udvikler sig mest, og et forbrug af hash hæmmer udviklingen. Det kan få alvorlige konsekvenser senere i livet.

Tegn på hashpsykose 

Andre bivirkninger af hash kan komme i form af nedture og panikangst. Hos nogle kan rusen også medføre alvorlige psykoser – dette kaldes populært hashpsykose. Er man psykisk sårbar, er der en særlig stor risiko for hashpsykose.

Tegn på hashpsykose kan være at du føler dig overvåget og har fornemmelsen af at nogle følger efter dig.  Du kan også føle sig overvåget af din familie eller venner og nogle bliver angste for at bruge sin computer og mobiltelefon. Når du færdes blandt andre mennesker, kan du opleve at andre mennesker taler om dig og måske kigger efter dig og at deres ansigter ser truende og uhyggelige ud.

Nogle bliver overbeviste om, at der er noget galt med dem og de oplever andre ting, der ikke har nogen logisk forklaring, såsom at høre lyde eller, at der bliver talt til dem mens de er alene.

Du kan også komme opleve at se ting, ingen andre kan se, f.eks at genstande ændrer form eller skygger, der flyver forbi.

Bivirkninger ved hash på længere sigt

Hvis man har et regelmæssigt forbrug – for eksempel ryger hash flere gange om ugen – så kan det udvikle sig til et hashmisbrug, som vil påvirke forholdet til andre mennesker. Den typiske skade efter et langvarigt hashmisbrug er, at man bliver dårligere til at klare modgang og du bliver apatisk (doven og ugidelig).

Hvis man har været påvirket gennem mange år, er der risiko for at du har klaret sig dårligt i skolen og på arbejdet, og at du man har ikke lært lige så meget som andre.

Man kan blive afhængig af hash. Kroppen opbygger en fysisk og psykisk afhængighed, som snart bliver det til et hashmisbrug.

Muligheder for behandling i Brydehuset

I Brydehuset har vi stor erfaring med behandling for hash.

Behandling for misbrug af hash består af samtaler, rådgivning, støtte, vejledning, medicinsk og social behandling.

Hvis du eller en du kender har et overforbrug af hash, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne.

Kontakt os hvis du har brug for rådgivning eller behandling